نکات مهم در انتخاب و خرید ویدئو دیتا پروژکتور
تهیه و تنظیم توسط شرکت سیما پردازان آداک

درجهان امروز پیشرفت چشمگیر تکنولوژی و نیز روند رشد فراگیر آن ضمن ایجاد سهولت در بخشهایی از زندگی موجبات سردرگمی در انتخاب محصول دلخواه و کارآمد را فراهم نموده است . متاسفانه این سردرگمی در مواجه با رقابت شدید و بعضا ناصحیح فروشندگان، موج تبلیغات و آگهی های متنوع، عدم آگاهی تخصصی خریداران، بمباران آطلاعاتی شرکتها و کمپانی ها با معرفی انواع برندها و محصولات و فاکتور های دیگر، تشدید می گردد .
لذا شرکت سیما پردازان آداک با اتکا بر دانش و تجربه تخصصی پرسنل خود در زمینه تجهیزات کمک آموزشی و سمعی و بصری و با اعتقاد راسخ بر اصل مشتری مداری و التزام بر اطلاع رسانی صحیح، بی شائبه و به دور از رنگ و لعاب تبلیغاتی، بر آن است تا با تهیه راهنمای جامع انتخاب و خرید دیتا پروژکتور ( راهنمای حاضر) یاری رسان واقعی خریداران محترمی باشد که در شرف انتخاب و تهیه ویدئو پروژکتور هستند . 

ویدئو دیتا پروژکتور چیست ؟

دیتا پروژکتور دستگاهی ست که می تواند از طریق ورودی های مختلف خود تصاویر ویدئو، VCD، DVD، دوربینهای فیلم برداری، ویژوالایزر و کامپیوتر را دریافت و پردازش نموده و از طریق لنز و سیستم اپتیک خود، این تصاویر را در ابعاد بزرگ بر روی پرده نمایش انعکاس دهد . این دستگاه امروزه با نام های مختلفی نظیر ویدئو پروژکتور، دیتا پروژکتور، مالتی مدیا پروژکتور، ال سی دی پروژکتور، ویدئو پروجکشن، پروژکتور و ... معرفی می شود که مفهوم همه آنها یکی بوده و مطابق با تعریف فوق می باشد .

مصارف و کار بردهای ویدئو پروژکتور

در همه کلاس های آموزشی، سالنهای کنفرانس، اتاق جلسات، مراکز سمعی و بصری، سالنهای همایش یا آمفی تاتر، اتاقهای دفاعیه، دانشگاهها، مدارس هوشمند، دفاتر مدیران، مشاغل و صنایعی که نیاز به دمو و پرزنت محصولات و خدمات خود را دارند، مراکز عملیاتی، سینماها لزوم استفاده از این سیستم کارآمد احساس می شود . ضمنا یا توجه به تنوع تولید کمپانی ها و ساخت مدلهای خانگی، کاربری سینمای خانگی را نیز می توان به موارد فوق افزود .

پارامتر های مهم در انتخاب یک ویدئو پروژکتور چیست ؟

1- شدت روشنایی

از این مولفه می توان به عنوان اصلی ترین مشخصه دیتا پروژکتور یاد کرد . واحد شدت روشنایی انسی لومنز بوده و هر چه این واحد بیشتر باشد قدرت تابش نور و انعکاس آن بر روی پرده نمایش بیشتر بوده و در نتیجه می توان از آن در محیطهای پر نورتر و بزرگتر استفاده نمود و تصویر مطلوب دریافت کرد . لازم به ذکر است قیمت ویدئو پروژکتور با شدت روشنایی نسبت مستقیم دارد . به این معنی که هر چه عدد شدت روشنایی بالاتر باشد قیمت دستگاه دیتا پروژکتور نیز گرانتر خواهد بود . بنابراین هنگام خرید ویدئو پروژکتور، در نظر داشتن نیاز واقعی (با توجه به ابعاد و روشنایی محیط) و البته پیشبینی کاربری آینده امری اجتناب ناپذیر است .

در جدول زیر نحوه انتخاب ویدیو پروژکتور بر مبنای شدت روشنایی با توجه به فضای استفاده (به صورت تقریبی) لحاظ گردیده است :

شدت روشنایی (انسی لومنز)  فضای مناسب جهت کاربری
2000 مورد استفاده در مصارف پرتابل و اتاقهای جلسات و کلاسهای آموزشی کوچک با گنجایش حداکثر 25 نفر
2500-3000  مورد استفاده در مصارف پرتابل و اتاقهای جلسات و کلاسهای آموزشی متوسط با گنجایش حداکثر 40 نفر و سایتهای آموزشی ( با نور محیطی متعارف )
3000-4500  کلاسهای بزرگ ( با نور محیطی زیاد ) - اتاقهای کنفرانس و سالنهای همایش متوسط ( با گنجایش حداکثر 200 نفر )
4500-6000  سالنهای همایش و آمفی تاتر بزرگ ( با گنجایش حداکثر 500 نفر ) و مصارف نمایشگاهی  
6000-7500 سالنهای همایش و آمفی تاتر بزرگ ( با گنجایش بیش از  500 نفر ) و مصارف نمایشگاهی  
7500 به بالا  سالنهای همایش بسیار بزرگ - سینمای شهری - مصارف خاص با لنز قابل انتخاب و سینماها  

نکته مهم : در صورتیکه مکان استفاده ویدئو پروجکشن از نور محیطی بسیار بالایی برخوردار باشد، توصیه میگردد جهت انتخاب دیتا پروژکتور از سطر بعدی جدول استفاده نمایید .

 
2- قدرت تفکیک (Resolution) :

این مولفه در دیتا پروژکتورها بیانگر سازگاری دستگاه با حالت نمایش کامپیوتر کاربر می باشد . به این معنی که هر چه رزولوشن یا قدرت تفکیک دستگاه بالاتر باشد، امکان پخش تصاویر با وضوح بالاتر (که مربوط به تنظیمات کارت گرافیک متصل شده به دستگاه می باشد) میسر است .
قدرت تفکیک در هر دیتا پروژکتور با دو نماد حداقل (رزولوشن واقعی) و حداکثر (رزولوشن قابل نمایش) بیان می شود . نکته قابل توجه این است که در حالت حداکثر تصویر ویدئو پروژکتور به صورت فشرده پخش می شود . بدیهی است که رزولوشن های بالاتر از حداکثر ، توسط دستگاه قابل نمایش نیستند .


قدرت تفکیک  نماد رزولوشن
 600*800 SVGA
 768*1024 XGA
 1024*1280 SXGA
 1050*1400 +SXGA
 1200*1600 UXGA


نکته مهم : متاسفانه برخی از فروشندگان، به جای اطلاع رسانی در خصوص رزولوشن واقعی و قابل نمایش، با اعلام عدد بزرگتر ( رزولوشن قابل نمایش) موجبات ابهام را فراهم می نمایند .

 
3- کنتراست (Contrast) 

کنتراست که با نماد n:1 نمایش داده می شود بیانگر درجه تضاد بین رنگ سیاه و رنگ سفید در تصاویر پخش شده توسط دیتا پروژکتور می باشد . کنتراست پارامتریست که واحد ندارد و تنها به شکل عددی نظیر 600:1 نمایش داده می شود . هر چه این نسبت بزرگتر باشد به این معنیست که فاصله بین سیاهترین نقطه و سفیدترین نقطه تصویر بیشتر بوده و که موجب تفکیک بهتر رنگها در فاصله مرزی بین دو رنگ مجاور  شده و نتیجتا وضوح تصویر بیشتر می شود .

نکته مهم : در دیتا پروزکتور های با تکنولوژی ساخت DLP معمولا کنتراست دستگاهها از عدد 2000:1 شروع می شود و این عدد در دستگاههای LCD غالبا 300:1 الی 600:1 می باشد . توصیه می شود در هنگام انتخاب وبدئو پروژکتور نسبت کنتراست بین دو دستگاه با تکنولوژیهای ساخت متفاوت ، قیاس نگردد .

4- وزن

در صورت نیاز به یک ویدئو پروژکتور قابل حمل و چند منظوره، این مولفه اهمیت بسزایی پیدا می کند . در دیتا پروژکتور های حرفه ای اغلب مدلهای پرتابل،  وزنی در حدود 2 الی 3 کیلوگرم دارند . لازم به ذکر است که مدلهای بسیار سبک (Ultra Light) که معمولا با کاربری خاص مدیران طراحی و تولید می شوند ، اغلب قیمتهای بالاتری دارند . 

نکته مهم : کمپانی های سازنده ویدئو پروژکتور برای هرچه سبک تر کردن دستگاهها، ناچار می شوند در فرایند تولید، تعداد پورت های ورودی و خروجی و را به حداقل ممکن برسانند . بنابراین خریدارن محترم می بایست با مد نظر قرار دادن قابلیت های مورد نیازشان، خواستار کاهش وزن در دیتا پروژکتور انتخابی باشند.

5-تعداد و نوع ورودی و خروجی ها

بسته به نیاز کاربران در محیط کاربری، این مهم قابل تامل و بررسی می باشد . جهت استفاده در محیط های سمعی و بصری یا سالن همایش، انتخاب یک پروژکتور با طیف کاملی از ورودی و خروجی ها ( نظیر ورودی و خروجی کامپیوتر ، ویدئو ، کامپوننت ، S-Video و ورودی و خروجی صدا ) پیشنهاد می گردد .  ضمنا در هنگام خرید، در صورت نیاز به دو ورودی همزمان کامپیوتر ( جهت سوییچ بر روی تصاویر دو کامپیوتر ) و یا نیاز به خروجی مانیتور ( جهت مشاهده همزمان تصویر بر روی مانیتور و پرده نمایش ) د رانتخاب ویدئو پروژکتور دقت نظر داشته باشید .

6-بزرگنمایی تصویر (ZOOM) و فاصله از پرده نمایش

    همه ویدئو پروژکتورها دارای جدول مربوط به فواصل مختلف دستگاه از پرده نمایش و نیز اندازه تصویر در این فواصل معین می باشند . بنابراین به کاربران محترم سایت توصیه می گردد در صورتیکه در محیط خود نیاز به ابعاد تصویر مشخصی دارند و یا با محدودیت محل قرار گیری دستگاه مواجه هستند، از فروشندگان اطلاعات کاملتر و دقیقتری در این خصوص بخواهند .

نکته مهم 1 : در جدول مرببوط به ویدئو پروژکتور ها حداقل و حداکثر فاصله از پرده نمایش نیز درج می گردد . در صورتیکه فاصله از پرده نمایش بیش از حداکثر اعلام شده باشد، وضوح و کیفیت تصویر به همان میزان کاهش می یابد . ( معمولا فاصله مطلوب جهت مشاهده تصویری با کیفیت مطلوب، حد وسط بازه عددی مذکور می باشد. )

نکته مهم 2 : برخی از ویدئو پروجکشن ها توسط کمپانی سازنده با لنز واید (Wide) می گردند که مناسب استفاده در محیطهایی هستند که کاربر می خواهد در حداقل فاصله حداگثر ابعاد تصویر را در اختیار داشته باشد . 
 
7- تصحیح حالت ذوزنقه ای (Keystone)  

هنگام استفاده از دیتا پروژکتور، با توجه به زاویه قرار گیری دستگاه با پرده نمایش و یا عواملی نظیر شیب زمین، میز، دیوار و یا انحنای پرده ویدئو پروژکتور، معمولا تصویر منعکس شده از حالت مستطیل با نسبت 4:3 خارج شده و به شکل ذوزنقه در می آید . با استفاده از این ویژگی می توان تصویر دیتا پروژکتور را به حالت نرمال و صحیح بازگرداند . این مولفه معمولا با عددی در قالب درجه بیان می گردد . به عنوان مثال 30_/+ درجه .بدیهی است هرچه این عدد بالاتر باشد ویدئو پروژکتور می تواند ذوزنقه های با زاویه بیشتر را تصحیح کند . معمولا در ساخت ویدئو پروژکتور های بزرگ سالنی امکان اصلاح اضلاع عمودی و افقی با هم لحاظ می گردد .

8- قابلیت بی سیم (Wireless) و حافظه جانبی (Flash memory)

با توجه به رقابت شدید بازار جهانی در خصوص تولید دیتا پروژکتور با ویژگیهای خاص و به تبع آن رقابت فروشندگان، امروزه به طرز چشمگیری پیشنهاد خرید دستگاههای با قابلیت پخش تصاویر به صورت بی سیم و نیز با امکان خواندن کارت حافظه رونق گرفته است . لذا وظیفه خود می دانیم موارد مهمی را در این خصوص متذکر شویم :

  • دارا بودن ویژگیهای مذکور به هیچ عنوانبه معنای بهتر بودن یک ویدئو پروژکتور نیست . اینها فقط امکاناتی هستند که در صورت نیاز واقعی کاربر توصیه می شوند و ملاک واقعی برای انتخاب یک دیتا پروژکتور با کیفیت مطلوب پارامترهای 1 تا 7 به علاوه اعتبار کمپانی سازنده می باشند .
  • ویدئو پروژکتورهای وایرلس مبتنی بر شبکه وایرلس بوده و تنها در ارسال تصاویر کامپیوتری از طریق کارت شبکه وایرلس توانمند هستند و جهت ارسال تصاویر ویدئویی (فیلم) به هیچ عنوان توصیه نمی گردد .
  • گاهی در تبلیغات مربوط به دیتا پروژکتورهای مجهز به حافظه داخلی (USB Memory) ، واژه بدون نیاز به کامپیوتر مصطلح گردیده که کاملا اغراق آمیز است . حافظه های USB و SD CARD تنها می توانند حاوی اطلاعات تصویری(IMAGE) و بعضا تصاویر ویدئویی با حجم محدود باشند .
  • معمولا در اغلب مارکهای معتبر یک یا دو مدل مجهز به این امکانات می باشند که به همین دلیل دارای قیمت بالاتری نیز هستند . بنابراین توصیه می شود در صورت عدم نیاز ، این مدلها را انتخاب نفرمایید.
     
     
9- کشور و کمپانی سازنده 

 در بازار جهانی فعلی شاید تعداد تولید کنندگان واقعی و معتبر دیتا پروژکتور به تعداد انگشتان دست هم نرسد!
در سیاستهای تجاری جهان بسیاری از کمپانی های شهیر و صاحب نام به جهت سودآوری بیشتر و کامل نمودن طیف محصولات خود از پدیده های " تولید بدون کارخانه " و "تجارت نام " استفاده می نمایند . بنابراین تنوع مارکهای موجود بیشتر حاصل اتفاق نظر نامهای بزرگ با تولیدکنندگان متوسط می باشد . مطابق این توضیح مارک معروفی که در زمینه ماشینهای اداری یا به طور مثال نوت بوک مشهور است لزما تولیدکننده معتبری در زمینه ویدئو پروژکتور نیست . یکی از راههای شناخت نسبی کمپانیهای بزرگ و تولیدکننده ویدئو پروژکتور، ارائه طیف وسیعی از محصولات با بازه شدت روشنایی بسیار متنوه و تا سطوح بالا (در حد 15000 و یا 20000 انسی لونز )توسط آنها می باشد . 

و اما در خصوص حساسیت کشور سازنده ، به اطلاع می رساند که به دلیل رقابت شدید بازار در کاهش قیمت تمام شده کالا، تقریبا تمام کمپانی های بزرگ و صاحب نام در زمینه تولید دیتا پروژکتور، نظیر سایر تولید کنندگان تجهیزات الکترونیکی، بیشتر محصولات خود را درکشور چین یا تایوان و با اتکا بر نیروی کار ارزان قیمت
این کشورها تولید می نمایند . از آنجاییکه این تولیدات با نظارت کیفی مستقیم این کمپانیها و تحت لیسانس صورت می گیرد، به کاربران و خریداران محترم توصیه میگردد در این خصوص حساسیت زیادی به خرج ندهند .

10- طول عمر لامپ

یکی از اصلیترین قطعات هر ویدئو پروژکتور لامپ آن می باشد . لامپ هر دستگاه عنصری کاملا مصرفی است که پس از مدت زمان مشخصی به پایان عمر خود می رسد و کاربر ملزم به تعویض لامپ می گردد . این مدت زمان در درجه اول به عدد اعلام شده کمپانی ( بر مبنای ساعت ) و در درجه دوم به نحوه استفاده صحیح و کاربری دستگاه بستگی دارد . معمولا طول عمر لامپ دیتا پروژکتور با دو عدد حداقل و حداکثر اعلام می گردد که "حداقل " معادل طول عمر اسمی و "حداکثر" معادل طول عمر لامپ در حالت اقتصادی (Eco Mode) می باشد . در بیشتر ویدئو پروژکتور ها می توانید با قرار دادن سیستم در حالت اقتصادی و کاهش شدت روشنایی دستگاه، طول عمر لامپ را تا میزان حداکثر افزایش دهید .

نکته مهم 1: در اینجا نیزهمانند مبحث رزولوشن، متاسفانه برخی از فروشندگان میزان حداکثر طول عمر لامپ در حالت اقتصادی را به عنوان طول عمر واقعی اعلام میکنند .

نکته مهم 2: به ندرت می توان از یک ویدئو پروژکتور طول عمر کامل (اسمی) را دریافت نمود . جهت کسب اطلاع از چگونگی به حداکثر رساندن بازده و طول عمر لامپ ویدئو پروژکتور با گروه فنی سیما پردازان آداک تماس حاصل فرمایید .

نکته مهم 3:  لامپ ویدئو پروژکتور جز گرانقیمت ترین قطعات مصرفی دستگاه می باشد ، بنابراین در هنگام خرید کسب اطلاع از قیمت حدودی لامپ دیتا پروژکتور انتخابی مفید خواهد بود . 

تذکرات نهایی :
  • در کنار تمامی مولفه های ذکر شده در این راهنما، مولفه موثر دیگری به نام بودجه مورد نظر خریداروجود دارد . شما همواره می توانید با بررسی های خود بهترین انتخاب را متناسب با بودجه دلخواه داشته باشید .
  • برخی از عرضه کنندگان دیتا پروژکتور صرفا فروشنده هستند. سعی نمایید در دام کاهش قیمتهای نامتعارف این قبیل فروشندگان گرفتار نشوید . تجربه نشان داده دستگاههایی که با قیمت شکنی و سود بسیار کم به فروش می رسند یا خدماتی در پی ندارند و یا کاهش قیمت آنها در خدمات گران آینده جبران خواهد شد .
  • بهتر است از فروشندگانی که به جای تبلیغ و دفاع از مارک و محصول خود، سعی در خدشه دار نمودن سایر مارکها و یا شرکتها را دارند، اجتناب نمایید .
  • ویدئو پروژکتور یک دستگاه سمعی و بصری حرفه ای است . دانش و تجربه تخصصی فروشندگان زبردست و در عین حال خیرخواه می تواند ضامن یک انتخاب و خرید بهینه باشد .
  • پازامترهای ذکر شده در این راهنمای خرید بسیار مهم هستند ولی گاها اتفاق افتاده که دستگاههای با مارکهای متفاوت و کاملا متشابه از نظر این مولفه ها، کیفیت های مختلفی را ارئه می دهند . کیفیت ساخت، اصالت و تجربه کمپانی و کیفیت لنز ویدئو پروژکتور نیز در این مهم نقش بسزایی دارند .
  • ارائه خدمات پس از فروش بیش از 5 سال در زمینه تجهیزات الکترونیکی ، امروزه تقریبا ناممکناست . چرا که با روند رشد فن آوری، معمولا بعد از این مدت خطوط تولید کمپانیها دچار دگرگونی های اساسی می گردد . ذکر زمان اغراق آمیز برای خدمات پس از فروش، ممکن است ترفندی بیش نباشد . 
در پایان امید داریم با استفاده از تجربیات شرکت سیما پردازان آداک انتخابی مناسب و نیز متناسب با نیاز و بودجه مورد نظر خود داشته باشید، نه مبنی بر موجودی انبار فروشندگان ! برای دریافت مشاوره رایگان می توانید از طریق شماره تلفنهای مندرج در ارتباط با ما ، از راهنمایی بیشتر برخوردار شوید .  

Web Informer Button